logo-sm
ورود / ثبت نام

نظام رتبه بندی معلمان

نظام رتبه بندی معلمان - پلکان یادگیری

نظام رتبه بندی فرهنگیان و معلمان چیست ؟ رتبه بندی معلمان طرحی است که بر مبنای سند تحول بنیادین نظام آموزشی کشور تدوین شده است. این طرح با هدف ارتقاء سطح زندگی معلمان و تکریم حرفه مقدس معلمی نوشته شده و توجه ویژه ای نیز به بهبود کیفیت آموزشی دارد. این قانون که در مورخه 15 اسفند 1400 از مجلس رای مثبت گرفت و به تصویب رسید، در شانزدهم همان ماه توانست تاییدیه شورای نگهبان را نیز به دست آورد. رئیس جمهوری نیز در مورخه بیست و سه اسفندماه همان سال این قانون را تقدیم مجلس نمود. شایان ذکر است، موضوع رتبه بندی از تاریخ سی ویکم شهریور سال هزار و چهارصد، در حال اجرا می باشد. متاسفانه آن دسته از معلمانی که پیش از این تاریخ از حرفه معلمی بازنشسته شده اند، مشمول این قانون نمی شوند.

 

فرصت رایگان برای دبیران >>  با اشتراک رایگان آزمون ساز آنلاین پلکان یادگیری که استقبال بی نظیر دبیران مدارس را در برداشته است می‌توانید به راحتی و در کمترین زمان، آزمون های تشریحی و تستی طراحی کنید و به صورت آنلاین یا حضوری آن را برگزار نمایید.

 

صلاحیت های معلم چه می باشد؟

قانون نظام رتبه بندی معلمان همانطور که گفته شد، برای بهبود کیفیت نظام آموزشی شکل گرفته است. در این زمینه معلمان لازم است وضعیت شغلی خود را در چند زمینه بهبود دهند تا بتوانند به شایستگی های حرفه ای و مهارتی بیشتری دست یابند. این مساله باعث می شود تا درجه آنها مطابق این طرح بهبود یافته و به شکل افزایش حقوق تاثیر خود را بر این روند نشان دهد. گفتنی است این رتبه بندی در بردارنده پنج سطح مختلف است که مبنای حقوق پرداختی را تشکیل می دهد.

سامانه رتبه بندی معلمان

سامانه رتبه بندی معلمان rtb.medu.ir از مورخه بیست و شش مرداد سال چهارصد و یک شروع به کار کرده است. سامانه رتبه بندی معلمان با هدف عملیاتی کردن طرح مورد نظر و با نیت ارتقاء کیفیت نظام آموزشی در خدمت معلمین گرامی می باشد. جهت ثبت نام در این وب سایت، نخست لازم است وارد آن شده و بعد فرم های مربوط به شایستگی خود را تکمیل کنید.  خوب است یادآوری کنیم، ایجاد طرح رتبه بندی مساله ای بود که سالها فرهنگیان کشور در پی به دست آوردن آن بوده اند. اما به دلایل موانع و مشکلاتی که بر سر راه تحقق این طرح وجود داشت، این قانون تا سالها مورد اجرا قرار نگرفت. در دولت سیزدهم که با وعده اجرایی شدن این طرح به روی کار آمد، تمامی موانع و مشکلات نظام رتبه بندی معلمان برچیده شد و در حال حاضر این قانون در حال اجرا است و می تواند به صورت غیر مستقیم بر کیفیت نظام آموزشی کشور و میزان حقوق فرهنگیان تاثیر مطلوبی بگذارد.

جدول درصد پرداخت فوق العاده رتبه بندی معلمان - پلکان یادگیری

معرفی شایستگی های تخصصی و حرفه ای معلمان در نظام رتبه بندی معلمان

در نظام رتبه بندی معلمان لازم است فرهنگیان بر مبنای شایستگی هایی که به دست آورده اند، تعیین سطح شوند. منظور از شایستگی، کسب ویژگی های عمومی و حرفه ای و تخصصی است. این شایستگی ها موجب پیدایش رتبه های پنجگانه ای است که معلمان را در آن قرار می دهد. این رتبه های پنجگانه عبارت اند از : آموزشیار، مربی، استادیار، دانشیار و استاد معلم. در این سند، معلم باید بتواند حائز ویژگی های ذیل باشد تا بتواند شایستگی های تخصصی و حرفه ای او تعیین سطح شود:

  • مهارت توصیف در فرایند یادگیری به شکل های متفاوت،
  • توانایی ترکیب روش ها و سطوح مختلف یادگیری،
  • برخورداری از وحدت در سطوح مختلف یادگیری،
  • پویایی و منعطف بودن با شرایط مختلفی که در کلاس درس به وجود می آید،
  • در زمینه دانش و مهارتی که مهارت کسب کرده است به شایستگی های لازم رسیده باشد،
  • برخورداری از دانش تربیتی،
  • مهارت های مرتبط با عمل تربیتی موضوعی،
  • برخورداری از دانش عمومی بالا.
ابعاد و عناوین شایستگی های عمومی نظام رتبه بندی معلمان - پلکان یادگیری
جدول شماره (1) – ابعاد و عناوین شایستگی های عمومی

چه افرادی شامل قانون نظام رتبه بندی معلمان می شوند؟

طبق ماده دو طرح رتبه بندی معلمان، تنها افرادی مشمول این نظام رتبه بندی می شوند که در دایره این تعریف جای داشته باشند؛ آموزگاران، دبیران، هنرآموزان، مربیان امور تربیتی، مشاوران واحد آموزشی، مراقبان سلامت و بهداشت، مربی توانبخشی در مدارس استثنایی، مدیران و معاونینی که در مراکز آموزشی و تربیتی مشغول به کار هستند. متاسفانه همانطور که در سطور فوق نیز ذکر شد، بازنشسته ها مشمول این قانون نمی شوند.


ابعاد و عناورین شایستگی های مبتنی بر تجربه نظام رتبه بندی معلمان - پلکان یادگیریجدول شماره (2) – ابعاد و عناوین شایستگی های مبتنی بر تجربه

شرایط کسب رتبه برای معلمان

بر مبنای نظام رتبه بندی معلمان، کلیه شاغلینی که به صورت تمام وقت، در آموزش و پرورش خدمت می کنند، قادرند در امتحان رتبه بندی فرهنگیان شرکت کرده و به ارتقاء درجه خود امیدوار باشند. این آزمون در صورتی قبولی می تواند مزایای شغلی مطلوبی را برای فرهنگیان فراهم آورد. این گروه لازم است از صلاحیت های عمومی برخوردار باشند. شایستگی های حرفه ای و تخصصی نیز از جمله شرایطی است که هر معلمی باید واجد آن باشد. این صلاحیت ها طی چند سال کار در عرصه معلمی به دست آمده و نیازمند حداقل دو سال سابقه معلمی است. آزمونی که برای معلمان در نظر گرفته شده است در دو مرحله قابل اجراست که پنجاه درصد محتوای آن متعلق به آزمون اول و پنجاه درصد مابقی نیز مربوط به آزمون دوم است. کارمندان ادارات آموزش و پرورش نیازی به شرکت در این آزمون ندارند. همچنین معلمینی که از مشکلات بینایی در رنج هستند، برای شرکت در نظام رتبه بندی معلمان نیاز است که به اداره کارگزینی محل خدمت خود مراجعه نمایند. قابل ذکر است اگر معلمی حد فاصل بین دو رتبه به خاطر مسائلی مانند مرخصی استعلاجی، مرخصی زایمان و غیبت های موجه فاقد فرم ارزشیابی باشد، می تواند مدارک دو دوره آزمون قبلی خود را به مسئولین مربوطه ارائه بدهد. البته یکی از مدراک می بایست به تاریخ گرفتن رتبه جدید نزدیک باشد.


ابعاد و عناوین شایستگی های حرفه ای نظام رتبه بندی معلمان - پلکان یادگیریجدول شماره (3) –  ابعاد و عناوین شایستگی های حرفه ای

فرصت رایگان برای دبیران >>  با اشتراک رایگان آزمون ساز آنلاین پلکان یادگیری که استقبال بی نظیر دبیران مدارس را در برداشته است می‌توانید به راحتی و در کمترین زمان، آزمون های تشریحی و تستی طراحی کنید و به صورت آنلاین یا حضوری آن را برگزار نمایید.

 

ساختار اجرایی رتبه بندی معلمان به چه صورت است؟

برای عملیاتی کردن صحیح نظام رتبه بندی معلمان، هیات و نهادهایی تشکیل شده است که عبارت اند: از هیات های ممیزه مرکزی، استانی، شهرستانی، منطقه‌ای و ناحیه‌ای. این نهادها هر کدام متشکل از افرادی است که بر اجرا و پیاده سازی این قانون نظارت دارند. به عنوان مثال در هیات ممیزه مرکزی افرادی مانند وزیر آموزش و پرورش، معاونت برنامه ریزی و توسعه منابع، مدیر مرکز برنامه ریزی منابع انسانی، دبیر کل شورای عالی و دو نفر از معاونین وزارت آموزش و پرورش مشغول به کار هستند.

اعضای هیات استانی نیز طرح رتبه بندی معلمان را تحت نظارت خود داشته و شامل این افراد می شوند: مدیر کل آموزش و پرورش در استان، معاونت پژوهش، برنامه ریزی و توسعه منابع، رییس منابع انسانی، یکی از روسای ادارات آموزش و پرورش، معاونین اداره کل و آموزش و پرورش استان و مدیر اداره استثنایی، مدیر اداره حراست، مدیریت پاسخ گویی به شکایات و انتقادات، رئیس دانشگاه فرهنگیان استان. همچنین قابل ذکر است، اعضای هیات مدیره شهرستان نیز شامل مدیر اداره آموزش و پرورش شهرستان، معاونت توسعه مدیریت، کارشناس امور اداری، معاونین آموزش و پرورش شهرستان، یک نفر از روسای واحدهای آموزشی، مسئول حراست و مسئول ارزیابی می باشد.


ابعاد و عناوین شایستگی تخصصی نظام رتبه بندی معلمان - پلکان یادگیریجدول شماره (4) – ابعاد و عناوین شایستگی تخصصی

تاثیر رتبه بندی معلمان در درآمد آنها چقدر است؟

تاثیر رتبه بندی معلمان در درآمد آنها به صورت رتبه های یک تا پنج خود را نشان می دهد. سطح افزایش درآمد در قانون رتبه بندی فرهنگیان به این شرح می باشد:

  • رتبه نخست: شامل چهل و پنج درصد افزایش درآمد ( مبلغ تمام شده هشت میلیون و صدو بیست هزار تومان )
  • رتبه دو: شامل پنجاه و پنج درصد افزایش درآمد است( هشت میلیون و ششصد و هشتاد هزار تومان )
  • رتبه سه : شامل شصت و پنج درصد افزایش حقوق( نه میلیون و دویست و چهل هزار تومان)
  • رتبه چهار: شامل هفتاد و پنج درصد افزایش حقوق ( نه میلیون و هشتصد هزار تومان)
  • رتبه پنج: شامل هشتاد و پنج درصد افزایش درآمد( ده میلیون و نهصد و بیست هزار تومان)

 

دوست عزیزم! لطفا نظر ارزشمند خود را درباره این مقاله از پلکان یادگیری در بخش دیدگاه منتشر کنید تا بتوانیم مطالب بیشتری طبق خواسته شما عزیزان ارائه نماییم.

 
بیشتر بخوانید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *